Мястото на новия параклис не е избрано случайно. Той е съграден до останките на средновековния манастирски комплекс, датиращ от времето на Втората българска държава (XIII в.), чийто патрон е светецът покровител на нивите и лозята и повелител на дъждовете. Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според вярванията, за да не се разгневи светецът и накаже хората с природни бедствия, на този ден не трябва да се работи.

В слънчевия майски ден близо 150 жители и гости на Типченица се събраха на святото място, за да запалят по свещичка и да се помолят на светеца за мир и благоденствие. Енорийският свещеник Васил Николов отслужи тържествен водосвет молебен за благоденствие на балканджиите от най-високо разположеното село в община Мездра – Типченица и освети празничния курбан.

И тази година бе даден курбан за здраве и благополучие на типченци и техните близки. Жертвеният агнец за курбана дариха семейство Иванка и Павлин Георгиеви. Те споделиха, че са решили да почерпят за здраве и благоденствие на всички типченци, на техните семейства и близки.

Накрая всички гости седнаха на обща трапеза, за да опитат от вкусната курбан чорба, приготвена по традиционна рецепта от майстор – готвачите Пенка Тоткова и Пенка Петрова. Леля Пенка Тоткова разкри тайната на хубавия курбан. Тя каза, че най-важното е да има много месо, хубава застройка и много вяра в светеца, комуто е посветен.

Сред дошлите да уважат Летни св. Никола бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметският наместник на съседното село Люти дол Никола Николов, бизнесмени и миряни.