Приложението дава лесен достъп до образователно съдържание. В основата си то е създадено като игра, която да провери знанията на учениците и да им помогне по интересен начин да усвоят материала.

Въпросите в приложението могат да бъдат променяни, за да се приложи и по другите предмети в учебния план.

„Това е една идея, която ни възникна, за да направим часовете малко по-привлекателни и то точно тези за проверка и обобщение. Вместо да правим скучните тестове и контролни, решихме да изберем един малко нестандартен начин и хем да се забавляваме, хем да се изпитваме.

За самата игра сме избрали българското средновековие и героите от времето на династията на Асеневци. Българската история има няколко по-интересни векове, като един от тях е управлението на Асеневци през 13 в.

Надявам се да съчетаем полезното с приятното“, разказа Данаил Димитров.

Въпросите са с различна сложност, а максималният брой точки е 280. Стратегията в играта е да бъде върнат престола на Иван Асен II, който е прогонен несправедливо от своя чичо Борил. За целта участвате в 24 битки, в които трябва да се отговори на различни въпроси.

„Господин Димитров ми разказа за идеята си и ми предложи да направим игра. Избрахме Денислав, защото той много обича да се занимава с програмиране. Изцяло той я прави, а аз само допълвах. Качена е вече на нашия хост и я има в интернет. Достъпна е за всеки“, обясни Цветелина Стоянова.

Играта е достъпна само от компютър на адрес: https://history-game.vazov-school.com

За да играете трябва първо да се регистрирате и след това може да проверите своите знания.

***

Цар Иван-Асен II е Български цар, управлявал от 1218 до 1241 г. Син на Иван Асен I. Заема престола, като отстранява Борил с помощта на руски и кумански дружини. Чрез брака си с маджарската принцеса Ана Мария сключва мир с Унгария и присъединява Белградска и Браничевска област. Поддържа мирни отношения с Епир и Латинската империя. Разбива епирския владетел Теодор Комнин в Клокотнишката битка 1230 г. България достига най-голямото си териториално разширение (с излаз на 3 морета – Бяло, Черно и Адриатическо). Покровителства външната и вътрешната търговия, сече първите златни монети. През 1235 г. възстановява православието и Търновската патриаршия.