Николово се намира на 4 километра североизточно от град Монтана, в подножието на Пъстрина, в долината на река, на надморска височина между 140 и 180 метра и е най-близкото село до областния център. Част от Западния Предбалкан. В селото доста живеят млади семейства. Местността "Липовец" се е превърнала във вилно селище и привлича и нови заселници.

Със съдействието на кмета на Монтана Златко Живков Общината отпуска 30 000 лева за ремонт на пенсионерския клуб, който ще бъде завършен до края на месец май. Асфалтирана е и улица "19-та". Предстоят ремонти на читалището и на местни стадион. Малкото село е с голяма футболна слава и има два отбора в Монтанската "А областна група група - "Вихър" и "Пъстрина 2012". В тях играят и местни състезатели, един от най- добрите футболисти е Кристиян Методиев-Пато.

ФК "Вихър" (Николово) е създаден през 1950 г., като най-голямото постижение на отбора преди 10 ноември 1989 г. е спечелването на шампионата в Михайловградската :А“ окръжна група. Клубът престава да съществува през 90-те години на миналия век, но през 2006 г. е възроден отново и започва участие в най-ниското ниво - пета дивизия. Оттогава насам достига до финал в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига и записва поредица от челни класирания в "А" ОФГ Монтана. Става три пъти вицешампион, веднъж се класира трети и веднъж осми в групата. През сезон 2015/2016 "Вихър“ (Николово) за пръв път завършва на първо място в "А“ областната футболна група. Тук играе мачовете си отборът на ФК "Пъстрина 2012".

Местните християни се грижат изключително много за черквата "Св. ап. Петър и Павел“. Тя е ремонтирана с помощта на щедри дарители. Църквата, посветена на двамата първовърховни апостоли и вселенски учители, е единствената в община Монтана, построена е през 1822 г. Разположена е на хълм в подножието на Пъстрина планина.

До храма се извисява столетно буково дърво, което хората пазят, а корените му вече са оплели основите на черквата. По времето на социализма и 10 години след промените църквата е не действаща. От 1999 г. тръгва инициативата за нейното възраждане от руините, разказа Будинка Първанова от църковното настоятелство. Оттогава на всеки празник се служи.

Тук служи отец Ангел, а настоятелството се е погрижило за божия храм. Честват всички празници, събират се мало и голямо. Сред най-тачените празници е Петровден.

Освен че са гостоприемни, хората тук са с добри сърца и си помагат, сподели още кметът на Николово Димитър Стоянов.