Празничният ритуал започна с водосвет за здраве и плодородие, след което Николай Василев, пременен в народна носия, заряза лозите. По повод Трифон Зарезан той поздрави присъстващите с думите: "По случай днешния светъл празник, искам да пожелая на всички българи да са живи и здрави, годината да е плодородна и да се подкрепяме и уважаваме", каза Николай Василев.

Освен него, в ритуала се включиха кметът на Типченица Георги Георгиев и кметът на Мездра Генади Събков. Организатори на празника бяха местното Кметство и Читалище "Съзнание-1899", които демонстрираха топло посрещане към всички гости на празника със своите песни и музика.

Изключително атрактивен бе и тазгодишният конкурс за най-добро домашно червено и бяло вино. Победителите в него получиха специални комплекти стъклени чаши за вино. В надпреварата се включиха 10 местни производители.

Кметът на Типченица ги поздрави и насърчи младите хора да продължат занаята. "Традицията на селото във връзка с лозарството е много дълбока, надявам се да я запазим и да се развиваме, за да може хубавото вино да се произвежда и в нашия край", каза Георги Георгиев.