Достойни последователи на своя патрон – щастливият пътешественик и страстен почитател на природата Алеко Константинов, младите хора засадиха съвместно с лесовъдите 30 дръвчета - туя и кипарис, в двора на гимназията. По този начин бъдещите кулинари се присъединиха и към инициативата на Министерството на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“ за озеленяване на крайградските зони, паркове и съществуващи инфраструктурни обекти.

Директорът на Горското стопанство – инж. Евгения Христова, изрази своето задоволство от проявената инициатива от страна на учебното заведение и пожела на младите хора да пазят и да се грижат за природата.

Заместник-директорът на гимназията – Силвия Нецова, изрази увереност, че такива дейности са особено важни и за възпитанието на децата в грижата за опазване на околната среда.

Инж. Христова допълни, че през седмицата са предвидени няколко инициативи. Една от тях е в град Роман, където служителите ще засадят чинари в централната част на градчето, като по този начин ще се оформи парковото пространство.

Седмицата на гората е традиционен празник и се отбелязва всяка година, през първата седмица на месец април, от 1925 г.

През 1905 г. започва активна и целенасочена дейност, по овладяването на поройните реки и дерета, и залесяването на милионите декари, оголени и ерозирали терени, съществуващи във всяко населено място.

На 12 април 1925 г. (Благовещение), Министерство на народното просвещение и Министерството на земеделието и държавните имоти, официално регламентират „Празник на залесяването“, който по-късно преминава в „Седмица на гората“.