"Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а аз издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи и създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица", посочи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева в Министерския съвет.

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

От Регионалната здравна инспекция във Враца организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица.

Имунизациите ще се извършват всеки работен ден във ваксинационния кабинет на РЗИ-Враца от 9.00 до 13.00 ч. Ваксината "Бустрикс" е осигурена от МЗ и е напълно безплатна за бременните жени, уточняват от РЗИ.