Финансирането на дейностите на фестивала е по Програма Interreg Румъния - България 2014-2020 г. Пресконференцията се проведе в ловната хижа в село Решка. От българските партньори участие взеха Елена Нанова - Директор на Дирекция "Социални и хуманитарни дейности" и Пламен Червенков - ръководител на проекта. Те бяха посрещнати с хляб и сол и поканени да посетят помещенията за настаняване, използвани в миналото от Николае Чаушеску.

Домакин на събитието бе Археологическият комплекс "Решка". Това е първото подобно събитие, организирано в Румъния и властите възнамеряват да го популяризират както в страната, така и в чужбина. Те искат да привлекат колкото се може повече туристи, предвид прекрасните природни дадености, намиращите се там известни ловни домове на Николае Чаушеску, които предлагат настаняване в грандиозна обстановка.

Гостите бяха очаровани от красотата на хижата в рамките на най-голямата гора в Румънската равнина - 6000 хектара и отлично организирано ловно стопанство.

Румънският фестивал в Добрословени е не само събитие, предназначено за привличане на туристи, но и източник на ценна научна информация.

Археологът Мирча Негру обясни, че всички дейности ще бъдат извършени по начин, който най-добре да придаде реалностите на съответния период, както са според историческите изследвания.

Организаторите обявиха само част от дейностите, които ще се проведат в Добрословени през август. Останалите са изненади, които ще бъдат разкрити на посетителите по време на фестивала.

Румънският фестивал "Добре дошли в Средновековието" ще се проведе между 22 и 25 август, близо до археологическия обект "Ромула - Малва" край село Решка. Организаторите от румънска страна са впечатлени от провеждания вече пет години фестивал в в Археологически комплекс "Калето" в Мездра, който тази година ще се проведе в периода 16-19 май.