© Районен съд – Враца

Делото премина под ръководството и с участието на съдия д-р Вероника Бозова от Районен съд – Враца. В ролята на подсъдимия строителен предприемач влезе г-жа Банева, съдия Бозова бе пострадало лице – дъщеря на загинал работник на строителен обект, а учениците „станаха“ съдии, прокурори, адвокати, вещи лица.

Макар симулативно, делото премина през всички етапи на едно реално наказателно общ характер дело. Обвинението бе за немарливо изпълнение на служебните задължения на строителен предприемач, на чийто обект, след падане от скеле е получил тежки травми, а по-късно в Спешното отделение е починал, работник.

Учениците научиха кои са местата на страните по делото в съдебната зала, какви са функциите на всяка от тях, какви права и задължения имат в един съдебен процес.

След съвещание, младите съдии, постановиха присъда „виновен“ по всички обвинения за строителния предприемач и го наказаха с условна присъда от три години „лишаване от свобода“.

„Това е поредната ни среща с учениците от СУ „Козма Тричков“ и г-жа Лала Банева. Днешният съдебен процес е финалът на няколко наши срещи, в който сме говорили за работата на съда, а по този казус писахме новини в три различни медии и обсъждахме може ли и допустимо ли е обществото и медиите да влияят върху работата на съда. Учениците днес бяха много въодушевени и с нескрит интерес участваха в симулативния съдебен процес“ – коментира съдия д-р Вероника Бозова от Районен съд – Враца.