© Кметство Ослен Криводол

Проектът се финансира по Програма "Социално ангажирани изкуства '22", направление "Работа с общности и групи в неравностойно положение" на Национален фонд Култура, поясниха от Кметството в селото.

Целта на Проекта е съхранение и поддържане на културната идентичност в малкото населено място, чрез запознаване на децата от общността с основните ценности на рода, родови и семейни истории, обичаи, предавани от поколенията, местни забележителности и предания, свързани с тях.

В средата на месеца децата посетиха възрастни хора от селото, които им разказаха забавни и поучителни истории от своето детство.

Събраните материали ще послужат за създаване на оригинална театрална постановка с участието на децата от селото и за изготвяне на сборник с подбрани местни истории в печатан и електронен формат.

През изминалите почивни дни театралната трупа направи първата си репетиция. Децата се научиха как сами да изработват кукли, а след това започнаха да придобиват умения за работа на параван и оживяване на кукли и предмети.

От Кметството обявиха, че на 24 май, когато НЧ "Развитие 2022" ще отпразнува своята първа година от създаването си, ще се състои и премиерата на театралното представление.