От общинската администрация в Монтана показаха документи, че е съгласувано с организациите на хората с увреждания, че е проведено обществено обсъждане и приложиха икономическа обосновка по предписания в закона начин.

Решението за въвеждането на зелена зона беше гласувано от 23 общински съветници, при пет въздържали се и трима против. То предвижда в новата платена зона се включват осем отделни паркинга, в които престоят на автомобил ще струва по 1 лев на час. Зоната ще работи от 9:00 до 17:00 часа в делничните дни. Очакваните приходи от зелената зона са 191 000 лева годишно.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че новата платена зона се обособява с цел да се въведе ред в паркирането на автомобили в центъра на града, за което той е получил много препоръки от граждани на областния град. Живков заяви, че автомобилите в Монтана вече достигат 80 000 броя и според него, не може всеки да ходи с колата си в центъра по всяко време без да плаща нищо.

Против решението за зелената зона за паркиране гласуваха общинските съветници от "Възраждане", които смятат, че с новата зона няма да се облекчи паркирането, а напротив – ще стане по-трудно, тъй като хората ще търсят място за своя автомобил в малките улички и около блоковете в центъра.

В момента в Монтана действа и синя зона за паркиране, в която един час престои се заплаща по 2 лева на автомобил, а на неплатилите се поставят скоби.


Източник: novini.bg