Обикновено антиминсът е парче плат от лен или коприна с размери малко по-големи от напрестолното Евангелие. Върху него се извършва светата Евхаристия, или по-известна като Причастие – едно от седемте тайнства на църквата.

Върху него е изобразено погребението на Спасителя Христос. В горния край на плата е вшита частица от мощите на някой светец, а в противоположния стои саморъчният подпис на съответния архиерей. Антиминсът е също и свещен документ, който веществено запечатва непрекъснатата апостолска приемственост в Църквата. Това става по силата на собственоръчния архиерейски подпис, тъй като по древното правило църковната пълнота се съхранява там, където е епископът. Антиминсът свидетелства за неговото присъствие там, където той физически е възпрепятстван да отиде.

В словото си след Светата литургия, митрополит Даниил акцентира върху греха от себелюбието и на божествената сила и благодат, които са необходими за преодоляването му. Негово Високопреосвещенство благодари на всички, участвали в градежа на храма и отбеляза усилията на кмета Златко Живков и обещанието му всяко село от община Монтана през неговото управление да има православен храм.


Източник
:montana-dnes.com