"Това е част от периода, който е изключително актуален и за България, и за Северозапада. Включват се бих казал само професионално подготвени хора."

Производителите могат да участват в повече от една категория, като посочват сорта на гроздето. Вина, изкуствено ароматизирани, не се приемат. Всеки участник трябва да донесе по две еднолитрови бутилки с вино, без етикет. От 21 до 27 ноември пробите се оставят в ресторант в центъра на Монтана. Всеки участник заплаща такса от 100 лева, която се използва за награден фонд и официална вечеря, на 28 ноември в ресторанта. Жури от специалисти ще дегустира, за да определи най-добрите вина в трите категории. "Поканили сме в журито кметът на Вършец инж. Иван Лазаров, Тодор Костадинов, производител от Боровции технологът на известна изба в Северозапада Даниел Недялков", поясни секретарят на община Монтана инж. Мариус Конов.

"Нито един от нас няма претенциите за професионално направени вина, защото Тодор Костадинов каза и аз съм съгласен с него, че едно вино на 28 ноември, младо вино, все още не е готово."

Осигурени са награди за първите три места в трите категории. "Идеята за конкуса дойде спонтанно с Мариус Конов. Споделихме я с кмета Златко Живков и той прие", каза заместник кметът на Монтана Станислав Станоев и допълни:

"Правим го за първи път, нямаме кой знае какви претенции, но ако нещата се получат, защо да не стане и традиция. В много градове го има. Със сигурност знаем вече, че имаме любители винопроизводители и винатя, смятам аз, че са им на много високо ниво."