"Библиотеката предлага възможности за индивидуална и групова работа с деца от 3 до 9 години, като тематичните занятия са съобразени с възрастовите особености на децата и степента на тяхната подготовка", разказа в международния ден на детската книга директорът Анелия Иванова - Тодорова.

„Избрахме датата 2- ри април, тъй като тогава се отбелязва Международния ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, припомни директорката.

Библиотекарите са решени да помогнат на децата да напишат своята собствена приказка с помощта на магическата азбука. Тя е заимствана от гръцка библиотека, спечелила проект с подкрепата на Бил и Мелинда Гейтс.

Ученето на българската азбука включва и игри и групови занимания с деца от 8 до9 години - състезания между отбори. Всеки отбор получава равен брой книги, от които трябва да определи първите букви от заглавията. С получения набор от букви трябва да състави думи Всяка измислена дума изгаря съответните букви, а съответстващите на буквите книжки се поставят в съответните сандъчета.