Водосвет отслужи енорийският свещеник отец Васил Николов, който благослови лозовите масиви.

В ролята на „Трифон“ влезе Николай Николов, който заряза лозите и нарече за спорна и благодатна беритбата. Надя Минева, която е изпълнителен директор, технолог и съсобственик във Винарна Типченица припомни историята на празника.

За здраве и берекет лозето зарязаха кметът на селото Георги Димитров, зам.-кметът на Мездра Нели Минева, жители и гости на Типченица.

„Село Типченица се слави с пепиниерството. С това са се прехранвали цели семейства и в стопанството имаше хиляди декари засадени лозя. Сега благодарение на тези хора се възстановява всичко това“, сподели кметът на Типченица Георги Димитров.

Честването на Трифон Зарезан продължи във Винарна Типченица с презентация и с дегустация на сортовите и купажни бели и червени вина. Винарната за поредна година е част от отбелязването на празника в селото.

„Това е един голям празник за нас винарите и е в сърца ни, това е нашето призвание. В село Типченица това е голям празник, тъй като и в миналото хората тук са се занимавали главно с лозя и производство на лозов посадъчен материал. Ние сме много радостни да се включим и да бъдем част от празника в селото, за да го направим още по-голям с нашите усилия и любов“, каза Надя Минева.

"В средата на XX век селото е било известно най-вече с отглеждането на лозя, производството и износа на грозде", споделя 71-годишният Николай Николов.

"Все по-малко хора отглеждат лозови масиви, въпреки плодородната земя", казва още дядо Николай, но се надява селата все пак да се възродят, да има повече млади хора, които да търсят природосъобразен начин на живот и така да се запази и земеделието.