Тържествена Света Литургия и празничен водосвет по случай храмовия празник на църквата отслужи отец Дилян Иванов. Той разказа житието на светеца и чудесата, сътворени от него и благослови дарителите и миряните за здраве, мир и благополучие.

По стародавна българска традиция всяка паланка, село и махала са имали своя духовен дом на вярата. И тук, в Ослен Криводол, хората имали своя вековен храм, построен още през 14 век, но вече рухнал, полуразрушен и непристъпен. Но какво е село без църква?! Така преди около 10 години в малкото планинско селце започнала строежът на новата църква – голяма и светла. В богоугодното дело се включили десетки доброволци и дарители от цялата страна, с чиито труд и средства в центъра на селото днес се издига духовният храм.

И не е случайно, че новопостроеният Божи дом е приел за свой небесен покровител свети Николай Чудотворец. Така новият храм днес се превръща в своеобразен приемник и продължител на средновековната полуразрушена църква „Св.Николай“ в местността „Гробището.

Днешният ден за всички жители на Ослен Криводол наистина бе повече от празник. За църквата и за новото начало Пенка Генова сподели, че тази духовна придобивка е дело на много хора, спомогнали селото днес да има своя църква: „Това не е просто църква, това е храм!” – допълни развълнувано възрастната жена.

За изографисването на църквата разказа самият зограф Христо Божков, който сподели, че основната идея била да се изографиса в централната част на иконостаса стенописа „Тайната вечеря”. И то близко до оригиналния стенопис от старата църква, дело на зографа Пимен Зографски, запазен днес в Регионалния исторически музей във Враца.

Гости на празника бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, дарители, строители и спомоществователи.