Храмът „Свети Дух” събра под купола си десетки миряни, дошли да запалят свещичка и да се помолят за здраве и благоденствие. Освен със своята красива природа, селото се слави и с една от най-старите църкви в Искърското дефиле - храмът „Свети Дух”. Интересен факт е, че църквата в Оселна е една от трите, и то най-старата, построена през 1937 г, посветена на Светия Дух в цяла Северозападна България. Другите две са съградената през 2009 г църква „Свети Дух” в град Монтана и Църквата „Сети.Дух” - 2014 г, в с.Тополовец, община Кула.

Както всички балканджии от Искърското дефиле, и тук, в Оселна пазят вярата и духа, съхранил ги като християни и българи. Освен църквата, по стара традиция оселчани спазват и почитат и до днес цели осем оброка.

Гости на оселчани бяха народният представител от ПП „ВМРО - БНД” Красимир Богданов, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, ТихомирТодоров – председател на ВМРО – Криводол, общинските съветници Тихомир Илчев, Десислава Костова и Радослав Маринов и кметът на село Зверино Стоян Претров.

По случай празника отец Васил Николов от с. Новачене отслужи тържествена света литургия. Той благослови миряните и им пожела здраве и благоденствие, както и в най-скоро време да успеят да довършат строително-ремонтните дейности по укрепването на храма и запазването на това свято място.

Във връзка с това, народният представител Красимир Богданов пое ангажимента да съдейства отпускането на средства за довършването на ремонта на църквата.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов също поздрави жителите на Оселна и им пожела да бъдат все така единни и сплотени в общополезните дела.

След тържествената света литургия, в двора на църквата отец Васил отслужи празничен водосвет и освети курбан-чорбата, приготвена от майстор - готвача Красимира Стоянова.

По традиция, всяка година цялото село дава своята лепта за приготвянето на курбана за здраве и благополучие.