Свещеникът поръси за здраве събралите се миряни и прекади обредните хлябове и курбан чорбата, приготвена от майстор готвача Димитър Димитров. Митко Кръчмаря, както е известен той, сподели за MediaNews как трябва да е приготвен курбанът, за да е вкусен.

„Трябва да имаш желание и да знаеш как да го направиш. Във всеки район курбаните са различни“, каза той и поясни, че не крие занаята.

„Трябва да имаш достатъчно продукти и да знаеш какви да сложиш – овче месо, моркови, печени чушки, чесън, застройка, курбанът се прави с ориз. Но аз го правя с фиде, защото така го харесват хората. Слагам подправки, задължително чубрица, без нея курбанът не е курбан“, каза още Димитър.

„Този празник се отбелязва от много години, откакто съществува селото. Храмът носи името на пророк, чието име и е на населеното ни място. Затова откакто съществува селото, се прави този празник“, разказа кметът на Елисейна – Валентин Илиев и пожела на хората да бъдат здрави и да имат късмет.

Официални гости на събитието бяха кметските наместници на Очин дол – Цветелина Христова и на Зли дол – Светла Димитрова.

Следващият празник в Елисейна е на 28 юни, когато е съборът на селото.