И тази година боденчени спазиха традицията да празнуват заедно. Жители и гости на селото се събраха в Божия дом и запалиха по свещичка, за да почетат светеца покровител и да се помолят за здраве и благоденствие. Да споделят празника бяха дошли и ктиторите на храма.

По този повод енорийският свещеник отец Владислав Цветанов отслужи Празнична Света Литургия, тържествен Канон и водосвет, в чест на св. Димитър Солунски. Той припомни благочестивите дела на светеца, силата на вярата му и благослови миряните. Той пожела на своите енориаши здраве и благоденствие, да имат вяра и да я предават на деца и внуци.

Светецът покровител сякаш беше чул молитвите на боденчани и изпрати топло октомврийско слънце за празника, поставяйки началото на "Сиромашкото лято".

По стародавна българска традиция жители и гости на селото Спазена седнаха на обща трапеза и да опитат от вкусния курбан за здраве, приготвен от майстор-готвача Тихомир Вутов. И тази година жертвените животни бяха дарени от земеделските производители.

Димитровден отбелязаха и жителите на село Крапец. Църквата „Св. вмчк Димитрий Мироточец” събра под купола си миряните, а отец Владислав Цветанов отслужи Празнична Света Литургия. Сред тях бе и най – малкото християнче - 6-месечният младенец Димитър, заедно с майка си и по-голямото си братче. Отецът благослови дошлите да се черкуват и пожела здраве и благополучие.

Храмов празник днес имаха също църквите в Зверино, Горна Бешовица, Типченица и Царевец.