© Румен Михайлов, „Монитор”, Италия

На връх Осми март, в понеделник, тя загина от задушаване след като спаси от пожар двамата възрастни съпрузи на 88 и 85 години, за които се грижела от няколко години в Батипаля. След като ги изнесла в пет часа сутринта живи и здрави на двора пред вилата, където старците живеели, сънародничката ни се върнала да им донесе връхни дрехи и да вземе някои ценни вещи, но пламъците и острите задушливи газове не се смелили над нея. Още същия ден кметицата на Батипаля Чечилия Франчезе и кметът на Чичерале и бивш журналист Джерардо Антелмо обявиха тридневен траур в подопечните им общини и разпоредиха всички знамена на териториите им да бъдат спуснати.

Траурната церемония по прощаването с Наталия Бельова се състоя в сряда по обяд в базиликата „Свети Георги Победоносец“ в живописното село Чичероле, което има 1300 жители. Там сънародничката ни от вранчанско се била установила преди няколко години, когато дошла да заработва насъщния в Италия и там бил постоянният й адрес. Познавали я добре всички местни хора, към които тя се отнасяла с уважение и съответно била винаги тачена от съселяните си - италианци. Това подчерта в словото си по време на траурната церемония кметът на Чичерале Джерардо Антелмо, който нарече сънародничката ни „нашата съгражданка“ и определи стореното от нея като проява на истински героизъм. „Тя спаси двамата италианци от Батипаля, на които прислугваше и жестът й е демонстрация на истинска хуманност“ – каза още Джерардо Антелмо. Кметът изтъкна също така, че Наталия е била приета радушно в голямото семейство на Чичерале и за това примерът й ще осветява занапред житейския път на всички жители на селото. В заключение просълзеният бивш журналист посочи, че на лято в местния музей „Едгар Дега“, ще бъде поставен нарисуван от известен наш художник голям портрет на Наталия, който да напомня на поколенията за нейния подвиг.

Според кмета Антелмо и според присъстващата на траурната церемония в Чичерале дъщеря на Наталия – Алина, сънародничката ни била пожелала да спи вечния си сън в гробището на италианското село. Вчера сутринта обаче всекидневникът №1 на Неапол „Ил Матино“ и някои местни издания в областта Кампаня писаха, че тленните останки на Наталия ще бъдат пренесени в България и ще бъдат погребани в родния й Борован. Специално за „Монитор“ светлина върху случя хвърли началникът на казармата на карабинерите в градчето Батипаля майор Систо Витантонио. Той потвърди в телефонен разговор, че Наталия Бельова вече е погребана в гробището на нейното второ родно село – Чичерале, като разходите по изпращането й в Отвъдното са поети изцяло от общината.

Източник: monitor.bg