© Община Лом

"С най-топли чувства искам да си спомним за Зоя Апостолова, жената с богата душевност, с добро сърце и човечност. Жената, чийто жизнен и творчески път е дълбоко свързан с родния край. Дойде и моментът на бял свят да излезе нейната последна книга "160 години от основаването на първото женско дружество в България”, която за наша гордост е създадено именно в нашия роден Лом. Тъй като за съжаление тя не можа да я издаде, с тази отговорна и трудна задача се зае нашият съгражданин Борян Никифоров, културен деец, автор на много книги свързани с културата и живота на Лом."

Борян Никифоров сподели, че написаното в книгата е изцяло плод на творческия труд на Зоя Апостолова:

"Текстовете, които ще намерите в книгата са автентични. Аз не съм пипал въобще в тяхното съдържание, език и стилистика, така че това, което вие ще видите и прочетете е изключително дело на Зоя. Нейното семейство ме помоли да направя едно издание, на база на това, което Зоя е описала по тази тема. Не мога да отрека изключителната подкрепа, която получих от историческия музей и постепенно събрах много снимки и факсимилета и се опитах да пресъздам това, което Зоя беше написала. След като това стана факт, пристъпихме към по-сложната работа, да съберем средства, за да можем да издадем творбата."

Той благодари на кмета на Община Лом Цветан Петров, на председателя на Общинския съвет Пенка Пенкова, на сина на Зоя Апостолова Светлогор Софрониев и на редица други спомоществователи за издаването на творбата.

Виолончелистката Зара Кушева, ученичка на световно известния виолончелист, ломчанинът проф. Стефан Попов, зарадва присъстващите с музикално изпълнение. Сестрата на Зоя Апостолова, Сийка, също изказа благодарност за подкрепата, след което гостите бяха приятно изненадани от организаторите, получавайки безплатно по един екземпляр от книгата.

Зоя Апостолова е дългогодишен музеен работник. Над 25 години проучва, издирва, изследва и популяризира живота и делата на видни личности, свързани с историята на Ломския край. Има повече от 200 публикации в централни и местни медии. Тя е кръстница на популярния състав за стари градски песни "Екатерина Ванкова” към НЧ "Постоянство 1856”. Дълги години е председател на дружеството за българо-швейцарско приятелство "Луи Айер”. Била е заместник-кмет по въпросите на образованието, културата младежта и спорта, както и член на УС на Българското дружество по история на физическата култура. Автор е на книгите: "Трите живота на Луи Айер”, "Гимнастическите дружества в България и приносът на "Дунавски юнак” – Лом за развитието на физическата култура 1895 – 1945”, "Живот дарен на България”, "Любен Чушков и "Юнак”, "Тодор Йончев – Олимпиеца”, "Трифон Трифонов: Музиката е в сърцето и душата му”, "180 години пристанище Лом”.