В ИОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ заниманията са традиционни и се провеждат за 13-та поредна година. Лятната академия посещават 24 деца, които са записани да учат в училището през новата учебната година наесен. Те ще бъдат разделени в две паралелки с класни ръководители Росица Гълъбова и Цветелина Димова.

Инициативата в Иновативното учебно заведение се провежда в рамките на една седмица – от 19-ти до 23 юни.

Децата имат занимания по основните учебни предмети, като те са поднесени по забавен и лесен начин. Получават базови знания по български език и литература, както и математика за първи клас. В часовете те рисуват, пеят, спортуват, развиват творческите си умения и привикват към работата в екип.

В Средно училище „Иван Вазов“ летните предучилищни занимания започнаха на 20-ти юни и ще продължат до 28 юни. До момента записаните деца са 35, които също ще бъдат в две паралелки, а техни класни ръководители ще са Наташка Гоцева и Мария Иванова.

В програмата на децата са включени и срещи с училищния психолог Емилия Гарванска. На тях те се учат на основните правила в училище, какво е позволено и какво не, както и как да работят в екип със своите съученици.

Инициативата не е задължителна, но през последните години по-голямата част от бъдещите ученици се включват в нея, като по този начин свикват по-бързо с новата среда и учебния процес.