„Фестивалното – надиграване „Тумба - лумба, иха - ха” е формат засебеизразяване, себепознание и самоизява на изкушени от традиционното изкуство участници. На празника ще има надиграване на мегдана, традиция, която винаги е изпълвала сърцата на млади и стари. Музика за душата и разбира се до късна нощ хоротека. Първото пилотно издание на фестивалното надиграване ще е с регионален обхват, като целта ни е второто издание на надиграването да е национално“, споделят организаторите.

Участие ще вземат над 300 човека от над 20 танцови формации от регион Враца - любителски танцови школи, танцови клубове и групи съхраняващи нематериалното културно наследство на северозападна България. В рамките на различните фестивални дейности ще бъде дадено поле за изява както на млади, така и на утвърдени регионални и национални творци.

Събитието няма конкурсен характер, а участниците получават дипломи, плакети и подаръци от спонсорите на арт събитието.

Във Фестивала могат да участват:

- любителски танцови школи, танцови клубове и групи от регион Враца, съхраняващи нематериалното културно наследство на северозападна България.

- Фестивалът няма възрастови ограничения

Специални гости ще бъдат Александър Александров – АЛЕКС, Формация “Димитров”, първата и единствена в България мъжка танцова формация сред детските състави, гъдуларят Любомир Гешковски и неговата група "Фолк реактор".

Освен основните вечерни концерти и представяне на участниците:

–Фестивална секция „Иха – ха, предай нататък“ - Детски игри „От времето на баба“, детска кухня „Знам от баба“ - кулинарна работилница

-Базар на производители и занаяти „Златна есен“.

- изложба автентични престилки „Престилчена феерия“ на РИМ – Враца.

- изложба – базар с дегустация на „Печивата на Чирен от време оно“.

- изложба – базар на вина от местни производители с дегустация „Чиренско мезе“.

- нощни хоротеки –в които участниците ще демонстрират танцови умения и автентични народни танци и още конкурси, игри, демонстрации от фестивална секция