Мястото на фестивала е на централния площад „Чипровско въстание”. Преди обяд на 27 април ще бъде показана изработка на фигури от прочутите килими. Под шатри ще ги изтъкат местни килимарки. Предвиден е и конкурс за най-бързо изтъкаване на детайли от килимите. Той ще премине под надслова „Ръцете на килимарките”. За най-добрите ще има награди. На площада ще бъде отворен и център за продажба на килими и пана, изработени с техниката на килимите.

Програмата на фестивала предвижда откриване на обновената етнографска експозиция на местния музей. Предмети от бита на района са изложени в Катеринината къща.

Първият фестивален ден ще завърши с концерти на Володя Стоянов и Николина Чакърдъкова.

На 28 април фестивалът започва с конкурс за детска рисунка на килимарски теми. За най-добрите художници са определени награди. Денят ще продължи с концерти на духовния оркестър „Вършец” и фолк-певици.

В специална шатра на площада ще бъде изложено паното, изработено за папа Франциск. На него двете тъкачки Наташа Димитрова и Йорданка Павлова са изтъкали посланието „Мир на земята” на български и на латински език. Паното ще бъде връчено на папата по време на посещението му у нас на 5 и 6 май т.г.


Източник: kmeta.bg