Освен всички, които помагат за реализирането на културните прояви, голям принос има и малката книжарничка с мисия в Челопек, книжарница "Извор", както и на едни трудолюбиви дами от творилница "Добрини". Благодарение на средствата от продажбите и дейностите им, този фестивал е на път да се реализира.

По-малко от 10 души организират предстоящото събитие в събота, обясни и Мария Дончева от "Книгини":

"Видимо е, че устояваме във времето, нашата кауза устоява, развива се и се утвърждава... Трябва желание, сърце, работохолизъм и задължително любов. Без любов няма как да се случат нещата. Силно се надяваме и всъщност вярваме в това, защото наистина ни се получават нещата и това не е случайно. Просто го правим от сърце."

Един от специалните гости на фестивала ще бъде певецът Веселин Маринов, който ще представи автобиографичната си книга "От любов". Изпълнителят разказа как се е решил да напише книга за себе си:

"Бях атакуван в последните 15 години от различни издателства да направя такава книга. Но си спомням моя духовен баща, Тончо Русев, който ми казваше: "Веско, не е моментът сега. Ще напишеш книга, когато вече няма какво да дадеш повече". Мина време и разбрах, че му е времето да направя една такава книга, защото не трябва да чакам, както Тончо Русев ми казваше, като остарея, когато вече нищо не мога да дам - тогава да разказвам. И си реших, че сега, когато съм актуален, когато имах актуална годишнина, 40 години на сцена, да направя тази книга. Подготвихме я за около 3-4 месеца с много повторения, преглеждания на самите глави и се радвам, че от време на време ме канят и да я представям на места, където съм провокирал интерес."

С представянето на книгата на Веселин Маринов ще завърши и Фестивалът на книгата, добрините и традициите във врачанското село. Срещата с българския изпълнител на 1 октомври започва в 15:00 часа, а място на провеждане на фестивала е дворното пространство пред център „Книгини“ и салона на Народно читалище „Огнище - 1930“ в Челопек.