Десетки жители и гости се събраха в Брусен, където отбелязаха храмовия празник на своята църква "Свети Йоан Кръстител". Празничния ден на бруснени уважиха зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, зам.-областния управител на област Враца Мирослав Комитски,общински съветници, кметове на населени места от общината.

В местния храм "Св. Йоан Кръстител" отец Данаил Цинцарски отслужи празнична света литургия.

"По традиция всяка година хората от селото се събираме, за да отбележим храмовия си празник на Св. Йоан Кръстител", каза кмета на Брусен Георги Николов. "Това е повод да се видят близки и роднини, познати и приятели и да се повеселят. Пожелавам на всички жители на селото и техните близки и роднини много здраве, радост и благополучие и нека да имаме все повече млади хора и деца в нашето хубаво село", допълни Николов.

По-сетне с водосвет за здраве и късмет в селото бе открито обновеното футболно игрище, на което играят местните футболисти.

Тържествената част от празника на бруснени продължи в двора на кметството. Поздрави към жителите и гостите на Брусен отправиха кмета Георги Николов и зам.-председателят на НС Явор Хайтов.

"Аз съм изключително горд и щастлив, че съм днес тук и много ви моля не ме причислявайте към гостите, защото тук съм идвал и като ученик, и като студент и винаги съм се възхищавал на гостоприемството ви, на доброто отношение на всички ви. Благодаря ви за този чудесен празник. Да сте живи и здрави, вие и вашите добри и талантливи деца, които виждам днес тук", заяви Явор Хайтов.

Специална изненада за всички гости поднесоха децата от местното НЧ "Светлина 1931", които рецитираха стихотворения и пяха песни. За празничното настроение на всички се погрижиха още женската певческа група "Детелина" при читалището, народната певица Стела Венелинова, както и врачанския оркестър "Диамант".

По-сетне празникът в Брусен продължи с кръшни северняшки хора и весели наздравици, и вкусната курбан чорба осигурена от организаторите за всички жители и гости на селото.