По-голяма част от мероприятията са концентрирани на 1 март. В 10 часа е откриването на площада в Бърдарски геран. След това тръгваме за традиционното карнавално шествие до Етнографския музея, пред който ще се извърши ритуалът Бърборене. Хората ще се върнат обратно на площада под звуците на български хора. Там започва първата част на фестивалния концерт, който ще бъде от самодейни групи, театрални групи. След това започва състезанието за направа на банатска кълбаса - един от най-хубавите деликатеси от традиционната кухня на банатските българи. След като завърши състезанието, е втората част на музикалната програма и след това вече е награждаването на спечелилите отбори. Вечерта има музикално увеселение на площада. За втория фестивален ден сме предвидили от 10 часа да бъде отворен Етнографският музей. Музеен уредник ще разказва за Бърдарски геран, за Етнографския музей и изобщо за банатските българи. От 10:30 часа ще се проведат кулинарни демонстрации на тестени ястия от банатската кухня."
Ирина Босилкова представя някои от типичните за банатските българи кулинарни рецепти. Хората ще могат да видят и прочутото банатското фиде за чорба-листа.
Фършанги в католическия свят е периодът преди началото на Великия пост. Характерен за това време от годината и за фестивала в Бърдарски геран е обичаят "Бърборене".
Организатори на "Фършанги" са читалището в село Бърдарски геран и община Бяла Слатина. /БНР