© Община Белоградчик

Начало на празничният ден бе положен с ранни издигания и полети с балони, последвани от велопоходи и пешеходни турове. На площад „Възраждане” в ранния следобед започна работилница за сухо плъстене, в която бяха изработени чудни форми, а в работилница „Отпечатъци” малките участници имаха възможността да творят с глина.

През целия ден на централния площад имаше и благотворителен базар на Център за обществена подкрепа – Белоградчик. Сувенирите изработени от потребители и служители на Центъра бяха тематични, а средствата ще отидат за добра кауза – да се подпомогне лечението на Милена Костова от града.

Имаше и демонстрация на местни гозби от местната торлашка кухня представени от Даниела Иванова - библиотекар в читалище „Развитие – 1896 г.” в село Салаш.

Празничната програма започна с изява на Мажоретен състав към Детски комплекс – Белоградчик, последвани от представяне на клуб Аеробика, Мариам Александрова и школа Народни танци също към Детски комплекс. Всички те получиха бурни овации от публиката, която остана очарована от представянето им.

Сред изявилите се също така бяха и вокално-инструментална група „Чаровни години” към Народно читалище „Развитие - 1893 г.” – Белоградчик, танцова формация „Калина” и вокално-инструментална група „Феникс” към НЧ „Развитие - 1893 г.”

Кулминацията на програмата бяха кукерските игри и обичаи на Сурвакарска група от село Сирищник. Тяхното пристигане бе посрещнато с нетърпение и любопитство от всички граждани и гости изпълнили площада. От групата благодариха за поканата и връчиха подарък на г-н Минков, като обещаха, че ще изгонят злото от града.

След тях празненството продължи с дълго хоро, което се разпростря из целия площад.