Според документите по делото на 15 октомври 2022 г. обвиняемият М. Ц. К. обменил в дома на Р. А. И. в Лом две банкноти с номинал по 50 евро като знаел, че паричните знаци са подправени. М. Ц. К. показал на собственика на дома, в който гостувал, голяма сума в евро, за която заявил, че е спечелена от него в Германия и поискал от домакина да му ги обмени в български левове, за да купи подарък на внука си. Р. А. И. се съгласил, изтеглил от банкомат 200 лева и ги предал на обвиняемия срещу евробанкнотите.

На следващия ден след като се усъмнил в тяхната истинност, проверил и след като разбрал, че са фалшиви, подал сигнал в полицията. Пред съда М. Ц. К. – 76 годишен, жител на Лом, с основно образование, неосъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, отложени с 3 години изпитателен срок.

Конфискуваните две банкноти с номинал 50 евро ще бъдат унищожени. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.