Събитието, посветено на магията на виното и изкуството на поднасянето му, уважиха Нели Минева – зам.- кмет на Община Мездра, Лорета Колева – Началник на Регионално управление на образованието – Враца, инж. Петя Личева – ст. експерт професионално образование и обучение, учители от други професионални гимназии.

Вече четири години мездренската Професионална гимназия „Алеко Константинов“ е партньор с реномиран хотелски комплекс. Всяка година „алековци“ провеждат своята производствена практика в Правец, където придобиват изключително полезни професионални и социални умения. Бъдещите кулинари имаха възможността да получат своя първи урок по сомелиерство от един от най-добрите сомелиери в България Димитър Чобанов.

По изключително интересен и интригуващ начин Чобанов представи професията сомелиер. Той обясни, че „Сомелиер“ (от фр: Sommelier), е обучен професионалист с богати познания в областта на виното и специализира във всички аспекти на дегустацията на вино. Той е човекът, който отговаря за селектирането, закупуването, съхранението на вината и представянето им на клиента.

Сомелиерът има важната задача да подбира винения лист на ресторанта, за който работи. Този винен лист трябва да бъде съобразен с храната, която се предлага, за да подпомага за цялостното преживяване на клиента.

Атрактивната демонстрация бе придружена от представяне на оригинални винени листове, богат арсенал от специални аксесоари, които са изключително важни за работата на сомелиера. Най-любопитното в презентацията на отделните прибори, които ползват професионалистите бе, че те се изработват за всеки сомелиер лично от платина, сребро и злато.

Особен интерес предизвика свещенодействието на сомелиера с различните видове вина и естествено, самата дегустация. Първи установиха разликата от едно и също вино след намесата на Чобанов, зам.-кметът Нели Минева и началникът на РУО – Лорета Колева.

За MediaNews Димитър Чобанов заяви, че е изключително доволен от съвместното партньорство с ПГ „Алеко Константинов“, от отговорното отношение на учениците по време на учебната практика. Той обясни, че тази година осигуряват работа на учениците през лятото в курортния комплекс в Свети Влас с отлични условия.

Началникът на РУО Лорета Колева сподели своето удовлетворение от видяното, тъй като това е пътят за истинско сътрудничество между бизнеса и училището.

Своето задоволство от събитието изрази и зам.-кметът Нели Минева, която подчерта, че учениците в гимназията са доказали, че тук, в това училище, вече имат своя избран път в една перспективна професия.

В подкрепа на нейните думи бе богато подготвената кетъринг маса с привличащите погледа кулинарни изкушения, които гостите с удоволствие дегустираха.