В средата на миналия месец състав на Окръжен съд - Враца в съдебно заседание по Вазивно наказателно дело от общ характер призна за виновен Т. М. В., на 44 год. от Монтана, който беше привлечен като обвиняем по обвинителен акт, внесен от Окръжна прокуратура - Враца за укриване на данъци в особено големи размери, в качеството му на собственик и управител на фирма във град Враца.

Съдът по безспорен начин е установил че подсъдимият е избегнал плащане на данъчни задължения в особено големи размери, от които 23 463.64 лв., дължими по Закона за корпоративното подоходно облагане и 10 795.18 лв., дължими по Закона за данък върху добавената стойност.

Т. М. В. е избегнал плащане на данъчни задължения по ЗДДС в размер на 10 795.18 лв., като е потвърдил неистина в подадена Справка-декларация, пред НАП - Велико Търново, офис Монтана, като е посочил нулеви стойности на покупки и продажби и нулеви стойности на дължимия данък, при наличие на подлежащи на облагане сделки, за които са издадени фактури.

Във Враца управителят на фирмата е избегнал плащане на данъчни задължения по ЗКПО в размер на 23 463.64 лв., като не е подал годишна данъчна декларация за 2012 г., при наличие на подлежащ на облагане финансов резултат в размер на 234 636.39 лв. При така изяснените факти и обстоятелства и включените към делото доказателства на Т. М. В. е издадена присъда от три години лишаване от свобода. Изтърпяването на наказанието е отложено за срок от 5 години от влизане на присъдата в сила.

Така съдебният акт потвърди прословутата фраза от филма “Да срещнеш Джо Блек”: „От смъртта и данъците не можеш да избягаш”.