Най-вероятно след отпадане на ограничителните мерки в университетите ще се върнат само студентите от специалности като медицина, физика, химия и др., чиито упражнения не могат да се проведат онлайн, като ще се обсъжда вариант учебната година за тях да приключи по-късно. Решения обаче тепърва ще се вземат.

Дали университетите ще отворят за изпитните сесии на студентите, които трябва да са през юни, или те също ще се провеждат онлайн все още не е ясно. Някои от университетите вече се готвят и за кандидатстудентски изпити онлайн.

Университетите са затворени от 13 март т.г., като лекциите се провеждат онлайн. Днес от Националния оперативен щаб казаха, че тепърва ще се преценява дали и кои студенти да се върнат в аудиториите. В четвъртък образователният министър Красимир Вълчев обяви по Би Ти Ви, че вероятно това ще стане само за някои студенти, като заради необходимостта да се изкарат упражненията за тях може да има отложено завършване на учебната година. Решение обаче още няма.

От Софийския университет "Св. Климент Охридски" казаха пред "Дневник", че всички събития в университета са отменени до 10 май, а след това ще се реши как ще продължи учебната година. Всички лекции се провеждат в системата за електронно обучение на Алма матер.

В Университета за национално и световно стопанство събитията също са забранени до второ нареждане, а лекциите са онлайн. Според изследване, проведено сред 1375 студенти в края на март, 80 на сто от тях редовно участват в онлайн лекциите, 74 на сто предпочитат да учат така в условията на коронавирус, а повече от половината нямат технически проблеми.

Според министър Красимир Вълчев има вариант кандидатстудентските кампании да бъдат отложени с 12-14 дни заради по-късните матури, с оценките от които се кандидатства в някои специалности. Софийският университет отложи предварителните изпити и обяви, че ще направи нов график за кандидатстудентската кампания, а Техническият университет в София вече проведе изпит по математика онлайн.

Университетът за национално и световно стопанство се готви за вариант да проведе всички кандидатстудентски изпити онлайн, ако епидемиологичната обстановка не позволява друго. Предварителните изпити ще започнат на 20 юни.

Източник: dnevnik.bg