"Само за последните четири години УНИЦЕФ е инвестирала над 2 млн. лв. в различни програми за работа с деца в Монтана, ние имаме 19 звена за деца, една част от средствата са за дейности против насилието. Всяка инициатива ще бъде финансирана със съдействието на Общинския съвет," заяви заместник-кметът на общината Тихомир Антонов.

Участниците приветстваха програмния директор на УНИЦЕФ България Мария Златарева, председателя на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов, началника на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова и директорката на ППМГ Бойка Симеонова.

"Ние не можем да се справим сами с насилието ако тормозът е психически, следва да потърсим адекватна помощ", каза доброволката Ива Иванова от XII клас. Насилието освен физическо, вербално и психическо бива и социално като изолираност на бедни и деца с увреждания, разказаха участниците. вече се среща в социалните мрежи и Интернет.

Момиче от Монтана, чието братче претърпяло насилие намерило помощ в отдела "Закрила на детето". Младата майка Анелия Иванова сподели, че изпитва ужас от отразяването на насилието в медиите и си казва „Добре, че не се случва на нас“.

Според децата някои от репортажите за детското насилие са пресилени, но директорът на Хуманитарни дейности в община Монтана Александър Герасимов напомни, че вече се среща и насилие от страна на ученик към учител.

Всички участници във форума се обединиха около толерантността, с която да приемаме различията. Предложено бе и да има охранители в училищата в междучасията. Говоренето, споделянето е първата стъпка при случай на насилие, препоръчват психолозите.

Половината тийнейджъри по света са били обект на насилие в и около училище, сочат данните на УНИЦЕФ. Малко повече от 1 на всеки 3 ученика (13-15 години) са подложени на тормоз. В България 54% от учениците в тази възрастова група са били жертва на тормоз и/или са участвали във физическа саморазправа.

В дискусията се включиха и председателят на Общинския съвет Иво Иванов и началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова. “Подкрепяме младежки инициативи, деца от Монтана преди години направиха макет от кибритени кутийки на скейтборд площадката, а ние я изградихме, каза председателят на Общинския съвет. Според него с тази дискусия против насилието е първата стъпка, а както е известно добрите стъпки са вече посока“.