Проектът ще продължи до началото на 2025 година. Той е финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси” и осигурява грижа в домашна среда на над 320 възрастни и хора с увреждания от община Монтана, които не са в състояние да се самообслужват. За това са назначени 92 души на длъжностите координатор, социални работници, психолог, медицински сестри, домашни помощници и шофьор. Хората получават подкрепа чрез здравно-социални услуги, закупуване на хранителни продукти, почистване на дома, помощ при хранене и поддържане на лична хигиена и други индивидуални нужди. Дейностите се изпълняват от Домашния социален патронаж в Монтана.

„Това са хора в тежко здравословно положение, с увреждания и такива, които нямат никакви близки хора и никой, който да може да им помага. Това е изключително важно удължение на проекта“, каза кметът на Монтана Златко Живков.

Проектът е започнал през декември 2022 година и според действащия договор трябва да приключи през август тази година. Досега дейностите по него са финансирани с 2 013 000 леваС подписването на допълнително споразумение за удължаване с още пет месеца безвъзмездното финансиране ще се увеличи с близо 560 000 лева.