Припомняме, че в продължение на една седмица Община Мездра проведе поредица от информационни срещи, на които присъстваха представители на гражданския, на стопанския и на публичния сектор. Те бяха запознати със същността на Местната инициативна група (МИГ), с подхода „ВОМР“ и процеса на разработване на Стратегия за „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) за периода 2023-2027 г. Представени бяха и възможностите за финансиране на проекти на местните общности със средства от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. и от програмите на Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“ и „Околна среда“.

Учредителното събрание премина по установен дневен ред, в който бе заложено Приемане на Устав на Сдружението, избиране на членове на Управителния съвет, председател и определяне размера на учредителната вноска и на годишния членски внос.

С пълно единодушие бе одобрен Управителният съвет, който включа петима души.

За представител от публичния сектор бе избран кметът на община Мездра – Иван Аспарухов, от стопанския – предприемачите Ива Вутова и Николай Панчев, а от нестопанския – секретарят на НЧ „Просвета 1925“ – Мездра – Моника Петкова и Елисавета Тодорова, която е физическо лице.

Председател на УС ще бъде Иван Аспарухов, а негов заместник – Ива Вутова. За протоколчик бе определена Моника Петкова.

С 31 гласа „за“ бе решено на първото заседание да не се гласува размер на учредителната вноска и на годишния членски внос.

Кметът на община Мездра бе упълномощен да подготви и внесе документите за регистрация в срок.