По повод предстоящия жизнерадостен празник Даниела Иванова показа на възпитаниците на зверинското школо специфични техники при изработването на традиционните български украшения - символи на пролетта, които носят пожелание за здраве и плодородие.

Саморъчно изработените мартеници бяха изпратени на Фондация "Дечица", която ще ги изложи в благотворителен базар в столицата. Със събраните средства от продажбата им ще бъдат закупени народни носии за деца, лишени от родителски грижи.

Това е втората благотворителна инициатива от началото на тази година на доброволците от Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" при СУ "Св. Климент Охридски" - Зверино. По случай празника на виното и любовта - Трифон Зарезан и Свети Валентин, младите червенокръстци организираха "Благотворителен сладък базар".

Те приготвиха сами разнообразни домашни сладкиши, от продажбата на които събраха 170 лева, а младеж от Зверино, който работи в чужбина, дари 50 евро за каузата.

Събраната сума беше дарена близките на 36-годишната Елка Огнянова Гъркова-Цветкова от Кнежа, която се нуждае от спешна операция в чужбина за отстраняване на мозъчен тумор.

За нейното лечение в специализирана болница в Турция са необходими 22 000 евро, които са непосилни за семейството й. С цел набиране на средства е разкрита банкова сметка в Пощенска банка:

IBAN: BG11BPBI79441050913601

BIC: BPIBIBGSF Postbank

Титуляр: Венетка Цекова Гъркова

По случай двойния празник доброволците от Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" връчиха на фотографа Борис Кръстев от Зверино членска карта "Приятел на БМЧК" за действителен доброволец на червенокръстката организация и му подариха две прекрасни кристални чаши с надпис.

"Благодаря Ви, млади приятели! Винаги ще ви подкрепям и помагам!”, написа по този повод в социалната мрежа големият родолюбец и фото документатор на всичко, което се случва в района на Искърското дефиле