Изключително топло бе посрещането на домакините. Гостите бяха приветствани и от кмета на италианския град Джовани Басиста. Той подчерта, че срещата между млади хора е пътят за промяна на нашия свят.

Учениците ще изготвят пет кратки филма, които ще обединят в общ филм по темата за неравенството. Те ще работят в рамките на две години като ще имат общо четири срещи.

На първата среща участниците ще работят по темата за писане на сценарий и промяна на сюжетните линии. Всяка от петте страни ще представи по два кратки филма по темата за неравенството, характерни за определената страна. След това учениците ще работят в "смесени“ групи с цел завършване на работата им върху „какво да правиш/не правиш във филмирането“ с фокус върху сюжета.

На 16 март цялата група ще посети легендарното студио в Рим "Чинечита“.

Следващата държава домакин е България в лицето на Първо основно училище "Никола Вапцаров“ в Берковица. Акцентът в тази втора мобилност е върху заснемането на сцени от филм по изготвените вече сюжети в сегашната среща.

Дейностите по проекта "Sharing European values by National films" ("Споделяне на европейски ценности чрез национални филми“) се осъществяват по Програма Еразъм+ чрез Центъра за развитие на човешките ресурси.