© Община Лом

Тази година домакин на състезанието бе Гоце Делчев, а в него се включиха професионални гимназии от Айтос, Добрич, Каварна, Садово, Нова Загора, Чирпан, Чепеларе, Георги Дамяново, Павликени, Първомай, Ковачица и Ветрино.

Още в регионалния кръг, в който участваха училища от областите Велико Търново, Габрово, Видин, Ловеч, Враца, Плевен, Шумен и Монтана, отборът на ПГСС „Дунавска земя“, спечели два златни и шест сребърни медала, с което извоюва правото си да участва в Националното състезание. Състезанията се провеждаха в три модула – „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Механизация на селското стопанство“.

В модул „Растениевъдтство“ Трендафила Миткова от 12 кл. и в двете състезания показа завидни умения при разпознаването на семена от житни, зърнени бобови, технически и зеленчукови култури, както и при резитбата. Ванеса Симеонова от 11 кл. също се справи с разпознаването на фуражите за храна на животните, както и в състезанието по млекодобив. Отлично бе представянето и на десетокласникът Кристиян Славов, който в регионалното състезание спечели и двата етапа – решаване на електронен тест и майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

С отличното си представяне в „Млад фермер“ и Кристиян, Ванеса и Трендафила получиха правото на прием без изпити в Аграрния университет в Пловдив. „Нашата професионална гимназия, която е на 95 години, има с какво да се гордее. Наши ученици, с помощтта на учителите, се представят отлично в регионални и национални състезания, което говори за едно добро професионално образование“. – каза директорът на ПГСС „Дунавска земя“ Цветомир Колицов.