Избрал е това заглавие на своята книга, защото докато изследвал родословното дърво на рода Станчеви, установил, че много имена и хора са оставени в забвение.

Открил, че родът му тръгва от 1750 година. „Родоначалникът Стоян и неговите наследници поставят началото на рода до моя прапрадядо, от който имам фамилията Станчев“, посочи ученикът.

Той добави, че родът произлиза от две села – Деветаки и Славяни.

„Много са нещата, които открих в това родословно дърво, тъй като всеки човек сам по себе си притежава уникална история. Най-интересните историите са на моите прапрадядовци, които са участвали в почти всички войни от Освобождението и Съединението на България. Разбрах в кои битки са участвали, в кои полкове. За загиналите успях да разбера къде са убити и погребани, при какви условия“, каза 17-годишното момче.

Информацията събира от различни източници - Държавния архив в Ловеч, книги, издания на ловешки и други автори, както и от Регионалния исторически музей. „Там има много интересни книги, като „По пътищата на безсмъртието“, в която открих много информация за един от моите прадядовци – Дойчо Станчев, който е загинал на 10 февруари 1917 г. в Дойран“, добави Станчев.

Да е част от този род, го прави горд и задължен да следва завета на своите предци, но и да запази историята за тях.

Именно разказите на неговите баби и дядовци за участвалите във войните са запалили искрата и желанието у младото момче да разбере повече за тях - какви са били, защо са решили някои да участват като доброволци във войните.

По думите му в днешно време модерните технологии са най-използваният източник, но за него книгата може да даде повече информация и достави удоволствие, да съхрани историята и да я предаде на следващите поколения.

Йордан Станчев е запален и по нумизматиката – колекционер е на български монети и банкноти

Йордан Станчев е запален и по нумизматиката – колекционер е на български монети и банкноти. „Благодарение на тях мога да разбера повече за българската история“, каза ученикът.

Най-старата банкнота, която притежава в колекцията си, е 10 лева от 1917 г. „Като цяло съм си запълнил колекцията с банкнотите от 1974 г. до днешни дни. Най-старата монета, която имам, е 2 стотинки от 1881 г. - първата българска монета“, разказа Станчев, който е събрал около 300 монети, всяка със своя история. По думите му не е важна финансовата им стойност, ценни са от историческа и културна гледна точка.

Седемнадесетгодишното момче мечтае в бъдеще да се занимава с история или археология. /БТА