Съгласно наредбата на турнира, в разширения състав на всеки отбор трябва да има записани минимум 10 футболисти, като в игра са пет полеви играчи + вратаря. Таксата за участие е 10 лв. на състезател, а минималната им възраст - 16 години. В турнира нямат право да участват състезатели, картотекирани през пролетния полусезон на 2016/2017 в първенствата на Първа и Втора професионални лиги, както и в Трета аматьорска лига.

В предварителните групи ще се играе по кръговата система „всеки срещу всеки”, като на четвъртфиналите продължават отборите, заели първите две места в групите.

Класиралите се на първите три места в турнира ще получат купи, грамоти и парични награди. Тази година наградният фонд е увеличен на 1500 лв. Паричната премия за първо място е 500 лв., за второ - 300 лв., за трето - 200 лв., за четвърто - 100 лв. Ще бъдат определени също най-добрият фирмен, квартален и селски отбори, които ще получат по 50 лв.

Ще бъдат връчени и две индивидуални награди от по 100 лв. - за най-добър вратар и голмайстор, който ще бъде определен след приключване на груповата фаза. Предвиден е и специален приз за феърплей от 50 лв.

Техническата конференция и жребият за турнира ще се състоят на 20 април от 15:00 часа в малката заседателна зала на четвъртия етаж в сградата на Съвета.

В досегашните 16 издания на "Mezdra open" победители са били: Околчица (Моравица) - четири пъти, Партизан (Мраморен) и Пчелна майка (Враца) - по два пъти и по веднъж Вихър (Руска Бела), Мездра’98, Барса (Роман), Бирария "Роял", Спортният тим на отличниците, Феърплей (Мездра), Ескус (Роман) и Манастирище 2000.