На форума бяха отчетени няколко положителни тенденции, една от които е подобряването на обществения транспорт. Закупени са 11 екологични автобуса и тролеибуса, ремонтирани са спирки спирки, подлези и надлези. Подобрява се и енергийната ефективност на 837 жилищни и административни сгради, заяви Аврамова.

Купени са 111 еколочини автобуса и тролейбуса. Очаква се закупуване на 400 линейки и обоновяване на 237 обекта на Спешна помощ, акцентира регионалният министър.

По думите й се заделят значителни средства за строежа на АМ "Хемус", Русе-Велико Търново, Видин-Ботевград, Софийски околовръстен път от Цариградско шосе до "Младост 1". Хората най-много се интересуват от пътната инфраструктура, защото във всеки един регион има пътища, които не са ремонтирани от 30 години, обясни Аврамова.

Според заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който до август 2018 г. бе министър на същото ведомство, са изградени 51 пречиствателни станции в страната, над 2 500 водопродови и други съоръжения.

Хората питат кога пречиствателните станция Свети Влас и Царево ще бъдат готови, както и кога шуменци ще пият чиста вода, призна Нанков. От МРРБ са поели ангажимент за инвестиции във ВиК секторите с качествени ВиК услуги и чиста вода и природа, обясни регионалният зам.-минситър Наков.

По думите на Нанков 405 милиона лева ще бъдат спестени до 2020 г. от българските домакинства, които участват в програмата за енергийна ефективност. Аврамова очаква, че за следващия програмен период министерството ще разполага с по-голям ресурс от сегашния и фокусът ще бъде върху проекти за нуждите и спецификите на всяка област и всеки един регион.

70% от публичните инвестиции идват от структурните европейски фондове. Правителствата на ГЕРБ вложиха огромни усилия да се възползваме от структурните европейски фондове, заяви депутатът Александър Ненков на отчета за гражданския диалог "Европа в нашия дом".

Голяма част от еврофондовете се управляват от МРРБ. Това са важни отрасли като пътна инфраструктура, канализация, енергийна ефективност, заяви Ненков.


Източник: news.bg