© Народно събрание

"Героите на Чипровци светят с непомръкващия блясък на саможертвата, на безкористната любов към Отечеството и беззаветната преданост към род и родина, отбеляза в словото си председателят на парламента. Днес мечтата на бунтовниците от 1688 г. е осъществена, но споменът за тях трябва да се очиства от плевелите на забвението, заяви Цвета Караянчева и допълни, че стореното от тях трябва да се изучава като пример за себеотрицание, народолюбие и пиетет към всичко българско и родно.

По думите й огънят и ятаганът не успяват да заличат делото на радетелите за свобода и равноправие. Историята е изписала със златни букви имената на тия достойни българи и родолюбци, во главе с подбудителите и водачите на въстанието Петър Парчевич и Петър Богдан".

"Чипровските въстаници са потомци на угнетен, но горд народ, готов да се бие до смърт за своята свобода, за християнската си вяра и право на самоопределение и това е тяхната свещена дан в пантеона на незабравените", каза още Цвета Караянчева. Тя призова жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприемчиви, да обичат своя роден край и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история.

"Препрочитайте я, предавайте я на децата и внуците си и помнете думите на Раковски: „Стари обичаи не презирай! Бащино огнище не забравяй!“, допълни председателят на парламента. "Вярвам, че всички Вие милеете за Чипровци и заедно можете да го превърнете в едно по-добро място за живеене, спокойно и сигурно, съхранило традициите на миналото и вплело в тях тъканта на новото и модерното, като магията на прочутите чипровски килими“, заяви председателят на Народното събрание.