По това време жертва на гоненията срещу християните станали и седем девици. Те много обичали Бог, затова били подложени на големи страдания. За непокорството им езичниците ги хвърлили в езерото с привързани за шиите им огромни камъни. Там светиците намерили мъченическата си смърт.

Скоро телата им намерил Теодот, заедно със сродника си Полихрония, и тайно ги погребал. Обезумял от случилото се, градският управител заповядал да хванат виновните, а телата на девиците изгорил за назидание на всички християни.

От страх, че ще бъде смъртно наказан, Полихроний издал Теодот. Покрусен от предателството на своя събрат, светият човек сам се предал и пламенно защитил вярата Христова. Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г

На този ден християнството отбелязва и деня на Св. мчца Валерия. Валерия е женска форма на мъжкото име Валери. Валерия има латински произход, произлиза от valerius, родово име от valeo, което означава "силен съм", "здрав".

Светицата, заедно с приятелките ѝ Мария и Кириакия, решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали и жертвоприношения. Така младите жени се оттеглят в малка къща извън града, където постели и се молели на Бог да унищожи идолите и да утвърди принципите на християнството. За отказа си да се кланят на идолите обаче, разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос. Но Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.