Четирима от завършващите са избрали да продължат да работят и изграждат професионалния си път в Български държавни железници. Тази възможност им предоставя дуалната форма на обучение. Тримата, които се дипломират с отличен успех са решили да продължат образованието си в различни университети в страната.

В петгодишното си професионално обучение учениците са получили теоретични и практически знания в различните направления. Училището работи съвместно с БДЖ „Пътнически превози“ и местна автобусна фирма, с чието съдействие учениците получават необходимите знания и умения в работна среда.

Всички зрелостници получиха подарък от името на Община Мездра, връчен им от зам.-кмета Нели Минева.

„Пожелавам на учениците, които напускат учебното заведение днес много здраве и успешна реализация в професията, която са си избрали. Никога не забравяйте своите учители и своя роден град“, каза в обръщението си към тях зам.-кметът Минева.

Младите хора бяха поздравени и от председателят на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова.

„Вие имате устрема, порива и енергията на младостта. Където и да отидете носете спомена за любимото училище и за прекрасния град Мездра. Посрещайте достойно предизвикателствата. Никога не правете компромис със себе си, със съвестта и професията си. Давайте най-доброто на което сте способни. Не забравяйте, че успехът се крие в самите вас. Дългият път на вашето съзряване сте изминали не сами, а винаги подкрепяни, напътствани и вдъхновявани от своите учители. Спомняйте си ги с уважение и не забравяйте хубавите години в училище.“

Специални благодарности изказа Десислава Стоянова – директор „Човешки ресурси“ в БДЖ „Пътнически превози“. Абитуриентите получиха персонален плакет с удостоверение за отдадеността им по време на обучението и практиката.

„Вие бяхте първият випуск, с който БДЖ „Пътнически превози“ имаше възможността да направи първата крачка в дуалната система на обучение в железопътен транспорт. Много се вълнувам, защото вие сте първите, които прекрачихте прага на това прекрасно училище и имахте възможността пет години да учите една професия, която ще ви даде шанс за успешна бъдеща реализация в системата на БДЖ. Хора като вас могат бъдат вдъхновение и достоен пример за всички бъдещи железничари. Ние имаме нужда от заинтересовани, млади хора, като вас, които да развиват и работят за едно добро и стабилно бъдеще на българската железница.“

За празника на абитуриентите музикални и танцови изпълнения изнесоха възпитаниците на Анета Петкова и мажоретките, с ръководител Цветелина Цинцарска, при ОУ „Христо Ботев“ в Мездра, както и танцьорите от Средношколския танцов състав, с ръководител Владислав Петров.

Това е първият випуск, който завършва учебното заведение след неговото преименуване.