Два от най-опасните тунели се намират край Велико Търново и един край Ловеч. С висок риск са оценени четири съоръжения - край Бургас, Габрово, Пловдив и Смолян, като при всички тях са установени течове или корозирала арматура на гредите и панелите.

Придобилият печална слава "Ечемишка" фигурира в третата графа - Тунели със съществен риск. Там са още два от проходите през Стара планина на "Хемус" - "Топли дол" и "Витиня". Такива има и край Враца и Габрово. Списъкът се допълва от "Траянови врата".

Два нови тунела на автомагистрала „Люлин” са съоръжения със съществен риск. В единия от тунелите на строения не толкова отдавна аутобан между София и Перник са открити проблеми, подобни на тези в злополучното съоръжение на „Хемус”. В доклада е записано, че в тунела при км 14+680 на територията на ОПУ-Перник е констатирана корозия на стоманената конструкция на осветлението и липсващи анкерни болтове, които я крепят. Установени са още течове през облицовката на съоръжението. За друг от тунелите, откъм София, на най-късия ни аутобан е установена липсата на евакуационно осветление.

Източник: fakti.bg