Тези грешки обаче могат както да съкратят живота на уреда, да увеличат сметката ни за електрическа енергия или редуцират ефективността на климатика, така и да доведат до фатална повреда, изискваща заделяне на средства от семейния бюджет за покупка на нов. Това прави правилната употреба на уреда от ключово значение. Вижте трите грешки при климатиците, които всички правим през лятото, и как да ги избегнем.

Грешки при климатиците през лятото, които масово се допускат

1. Твърде ниски градуси

Жега ви е. Мечтаете за ниски температури и не съумявате да се разхладите по никакъв начин. Познато, нали? Намаляването на градусите на климатика на твърде ниски обаче не е решение на проблема, а създава проблеми.

Първо, това е опасно за здравето. Потни и загрети влизате в помещение, което е с температура 15 градуса. Ще изстинете със сигурност. Разликата между температурата вътре на климатик и тази вън не трябва да е повече от 10 до 15 градуса. В противен случай подлагате организма си на стрес и той не може да се климатизира нито, влизайки в охладеното помещение, нито, излизайки вън в пещта. Не се лакомете и не намалявайте климатика прекалено. Това товари и него и затруднява работата му. Златната среда е идеална в случая – и за вашето здраве и за това на климатика.

2. Полъх в косите Или в гърба.

Всъщност много хора, които се опитват да се разхладят, защото са прегрели, застават потни точно срещу климатика, за да се съвземат. Други го настройват да духа точно срещу тях. Освен прохладата обаче това решение може да ви поднесе болки във врата и раменете, схващане, проблеми с нервните окончания и мускулите и други заболявания, за които дълго ще се нуждаете от рехабилитация. Студената струя не трябва да духа директно във вас, ако здравето ви е важно.

3. Тънки сметки

Масово грижата за уреда се спестява – мързел, желание да не се похарчи някой лев, липса на време или просто разсеяност. Ако не извършвате профилактика на уреда обаче, както и ако не се грижите за него, не го почиствате, не сменяте филтрите, той не само ще има намалена ефективност и по-кратък живот, но ще ви „зарадва“ и с по-високи сметки за ток.

Тънките сметки никога не излизат правилни, когато говорим за климатика. Цената на качествен уред, енергийно ефективен и от висок клас, е висока, което прави грижата за него първостепенна. Мръсният филтър може да добави 5% до 15% към сметката ви за ток, генерирана от климатика и да съкрати живота на цялата ви система. Нещо повече и по-лошо – дишате мръсен въздух, което може да доведе до проблеми със здравето и особено до проблеми с дихателната система.

Какво допълнително ще помогне на климатика ви?

- Пердета или щори в помещенията, така че да няма пряк достъп на слънце в най-горещите часове от деня, както и самият уред да не се нагрява от слънчевите лъчи, което затруднява работата му.

- Големи помещения, разделени с преградни стени на по-малки, за да не охлаждате огромния склад, ако ползвате 4 квадрата от него.

- Редовни профилактични прегледи при специалист. Не пипайте сами, ако не е нещо много елементарно. Това е работа на техниците.

- Изключване на уреда, когато ще отсъстваме през уикенда или за по-дълго. Празните помещения не се нуждаят от охлаждане. Ще ги охладите бързо, когато се приберете.

- Липса на изолация на тавана. На последния етаж под покрива, както и в къщите, топлината, която покривът попива и акумулира в стаите, е огромен проблем. Изолацията ще го реши. При липса на изолация климатикът ще работи по-усилено, за да поддържа стаите ви по-хладни през лятото, което ще доведе до изтощаването му и до по-високи сметки за електрическа енергия. Изолацията спестява много средства в дългосрочен план и е еко решение.

- Проветряване в ранните утринни часове е най-удачното решение. Рано сутрин въздухът е най-свеж и чист. Ако проветрявате през деня или вечер, хладът ще избяга, а мръсният въздух и жегата ще заемат помещенията.