Десетки жители и гости на Мездра събра третият рожден ден на Археологически комплекс „Калето”. Посетителите на комплекса в празничния ден бяха възрадвани с фолклорна програма и забавления за децата. Само за първите три години от откриването си комплексът се утвърди като алтернативен център на културния живот в града.

„Равносметката ни за тези три години в изцяло положителна”, заяви за Medianews.bg управителят на археологическия комплекс Димитър Павлов. „ Спрямо броя на туристите през последните два месеца имаме повишение, като за юни те са три пъти повече спрямо миналата година. За изминалата година успяхме да направим две нови придобивки – нова експозиционна зала и една бойна машина требучет, която се превърна в една от най-големите атракции на „Калето”. За следващата година предвиждаме да произведем поне още една или две нови машини. Така ще разширим комплекса от услуги и ще привличаме все повече посетители”, допълни Димитър Павлов

Специални гости на празника на комплекса бяха възпитаници на социалните заведения в Мездра.

Специалисти от Природен парк „Врачански балкан” бяха подготвили за най-малките забавни игри и викторини с опознавателен характер.

Празничната програма включваше изпълнения на Мъжката вокална група „Калето” с ръководител Милчо Романски, Женската певческа група „Детелини” при Читалище „Светлина” - Брусен, Женската певческа група „Белокаменица” при Читалище „Просвета” - Царевец, Групата за автентичен фолклор при Читалище „Наука” - Лик, както и на многократния лауреат от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, майстора на окарината Георги Димитров.

Всички участници получиха грамоти от управителя на комплекс „Калето” Димитър Павлов.

Благотворителен базар под наслов „Деца помагат на деца” бяха подготвили възпитаници на градските ОУ „Христо Ботев” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

По случай третия рожден ден на „Калето” представители на читалищата в Брусен, Лик и Царевец подредиха кулинарна изложба с традиционни хлебни и сладкарски изделия от мездренския край - пити, баници, кексове, рула, сладки и соленки.

Йолина Цолова от Враца пък гостува с базар на сувенири, изработени от кафе.