Честването на светлия християнски празник ще започне в 8:30 часа с Божествена св. литургия в православния храм "Св. Димитър", която ще бъде отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. В 9:30 часа литийно шествие ще се отправи към устието на река Златица, където ще бъде отслужен Велик водосвет и хвърлен кръста.

В спасяването на Христовия кръст ще участват само местни мъже и младежи, уточниха от Инициативния комитет на честването. Очаква се в богоявленския ритуал да се включат повече от 60 души. Спасителят на кръста ще получи парична награда от 100 лева, осигурена от кмета на Зверино Цанко Цанев.

© Павел Петров

Впоследствие в реката ще се извие утвърдилото се вече като традиционно мъжко ледено хоро под звуците на родопски каба гайди, което по-сетне ще се пренесе на магдана при "Пръстените". На него може да се хване всеки, който желае, стига да е облечен в народна носия.

© Таня Калинова

"За да бъде създаден добър ред и организация при провеждане на събитието, мястото ще бъде оградено с предупредителна лента, уточни Борислав Радославов от Инициативния комитет. На площадката при "Пръстените" няма да може да се паркира, ето защо е желателно това да става в съседните улици."

Както и миналата година, специални гост изпълнители на празника ще бъдат солистката Аглика Каменова и гайдари от уникалния оркестър "100 каба гайди" към Читалище "Орфееви гори-1870" - Смолян. За народното веселие, което се очертава да продължи чак до късна доба, ще допринесат също топлата скара и наливното вино, което ще се предлага в изобилие, за да могат всички да стоплят телата и душите си.

© Борис Кръстев

"Заповядайте на Богоявление в Зверино, за да споделим заедно този хубав празник и да продължим една добра традиция, която се надяваме да пребъде през годините!, апелират организаторите на честването. За целта е желателно повече хора да дойдат в църквата, за запалим по свещичка и да се помолим за здраве, след което всички задружно да се включим в литийното шествие!"

© Таня Калинова