Основната причина за високата ѝ цена е бавният процес по отглеждането. Има десет вида дървете макадамия, но само два от тях раждат ядките, които можем да консумираме. Отнема между 7 и 10 години едно дърво да започне да дава ядки.

Родината на макадамията е Австралия. Още аборигените са си хапвали от тази вкусна храна, като са я наричали "киндал". Когато обаче идват британските колонизатори, тя е кръстена на д-р Джон Макадам. За първи път дървета макадамия обаче започват да се отглеждат комерсиално не в Австралия, а на Хаваите. Там климатът е перфектен за тях - чести валежи, богата почва, топло време.

Макадамията е с твърда обвивка, която обикновено трябва да се маха на ръка и заради която не може да се каже веднага кои са узрелите ядки. Това прави процесът по отглеждане и обработване още по-трудоемък и скъп.

Преди хората смятаха макадамията за нездравословна поради високото количество мазнини. В действителност обаче мазнините в нея съдържат полезни вещества, които ускоряват метаболизма и помагат на тялото да поддържа подходящите нива инсулин.

Миналата година цената на макадамията достигна рекордни стойности в САЩ. А Китай, която внася доста големи количества, вече започна и собствено отглеждане. Търсенето обаче все още надхвърля предлагането.