Основната причина за високата ѝ цена е бавният процес по отглеждането. Има десет вида дървете макадамия, но само два от тях раждат ядките, които можем да консумираме. Отнема между 7 и 10 години едно дърво да започне да дава ядки.
Родината на макадамията е Австралия. Още аборигените са си хапвали от тази вкусна храна, като са я наричали "киндал". Когато обаче идват британските колонизатори, тя е кръстена на д-р Джон Макадам. За първи път дървета макадамия обаче започват да се отглеждат комерсиално не в Австралия, а на Хаваите. Там климатът е перфектен за тях - чести валежи, богата почва, топло време.
Макадамията е с твърда обвивка, която обикновено трябва да се маха на ръка и заради която не може да се каже веднага кои са узрелите ядки. Това прави процесът по отглеждане и обработване още по-трудоемък и скъп.
Преди хората смятаха макадамията за нездравословна поради високото количество мазнини. В действителност обаче мазнините в нея съдържат полезни вещества, които ускоряват метаболизма и помагат на тялото да поддържа подходящите нива инсулин.
Миналата година цената на макадамията достигна рекордни стойности в САЩ. А Китай, която внася доста големи количества, вече започна и собствено отглеждане. Търсенето обаче все още надхвърля предлагането.
• Общество / Общество • 1125 • 0
Това е най-скъпата ядка в света
Цената на макадамията на едро е почти два пъти по-висока от тази на бадемите, което прави тази ядка най-скъпата в света. Защо това е така? Благодарение на богатия си маслен вкус, макадамията е обичана храна и се ползва много в сладкарството. В държави като Китай и САЩ е особено популярна, пише Insider.