За MediaNews Тони Дуковски каза: „Щастлив съм и много развълнуван, защото с тази юбилейна 10-та моя изложба се чувствам сякаш стъпка по стъпка и снимка след снимка съм се качил на един свой Еверест. Години наред по случай деня на детето, аз правех снимки на деца и ги подреждах на въженца на площад „Ботев” за по няколко часа. Това беше моят начин да покажа голямата си обич към малките деца, които са бъдещето на красивия ни град. Няма по-красиво нещо от пламъчетата в очите и усмивката на щастливи деца.

Тази година, кмета г-н Каменов и много общественици от Враца ми предложиха изложбата да стане в читалище „Развитие” и да продължи по-дълго, така че да се види от повече хора. Бях много поласкан от това и почувствах висока оценка на моите снимки.

Знам как се снимат деца. Трудно е. Трябва да имаш добра техника, осветление, търпение и най-вече обич към децата. Аз никога не съм се вземал на сериозно, че съм фотограф. Снимките правя в моя „офис” който е дълъг от площад „Ботев” до площад „Македония” и от ракурса на моята инвалидна количка. Винаги съм се стремял да открадна момента без да притеснявам детето и то да ми позира. Преди да натисна спусъка на апарата, за част от секундата аз го виждам и му се радвам и се стремя да запечатам и неговата неподправена радост.

© Тони Дуковски

Вие да сте ме виждали без апарат? Той винаги ме води до красивото. Красота има и във факта, че когато говоря с моите съграждани, не се съмнявам, че те ме приемат като равен, за което им благодаря. Благодаря специално и на майките. Винаги искам разрешението им да снимам рожбите им и никога не ми е отказвано, което ме трогва силно.

Някои от тези снимките, които съм подредил в изложбата са ви познати и сте ги виждали във фейсбук. Публикувам ги там, защото снимам хората на Враца и красотата на града ни. Имам в чужди, далечни страни приятели врачани и те ми се обаждат радостни, че моите снимки ги връщат към родното място и скъпите им спомен.”

Тони с характерното за него притеснение и скромност добавя, че ако неговите съграждани видят изложбата и снимките им харесат, той ще си повярва, че може да снима и кадрите от неговия апарат ще продължават да са светлините в трудния му живот. Не пропуска да изкаже огромната си благодарност към известния фотограф Васко Врачовски, който преди две години поде инициативата за събиране на средства, с които да му се закупи нов фотоапарат. Нагли крадци успяха да задигнат неговия и лишиха „Детето на Враца” от най-ценната му вещ.

Тони Дуковски благодари на стотиците врачани, които тогава събраха над 1 100 лева и му подариха "Никон"- 3300. Във всички снимки, които направих на децата с този фотоапарат и с много обич, има по една моя сълза от благодарност към добрите хора на Враца - споделя Тони и със своята фина чувствителност подарява една от сълзите си пълна с доброта и благодарност и на нас.

Фотоизложбата на Тони Дуковски се открива в читалището на Враца днес от 17.00 ч. и ще продължи до 10 юни. Вижте я. Почувствайте красотата в светлите детски усмивки запечатани в снимки с истинска обич.