© Община Берковица

Тазгодишният носител на Националната литературна награда „Йордан Радичков“ е Тодора Радева със сборника с разкази “Едно възможно начало”. Тя получи от Община Берковица финансова премия в размер на 1500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов.

Известният скулптор Емил Попов споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.

Второ място бе присъдено на Георги Геров за “Игра без финал”. Той получи картина от Милчо Спасов и диплом.

Трета награда за “Ресто” бе присъдена на Бистра Величкова. Тя получи пълен комплект събрани съчинения в 12 тома, побиращ в себе си цялото литературно творчество на Йордан Радичков и диплом.

Отличието за дебют отиде при Димана Симеонова, “Делфийската рокля”, а приза „Свирепо настроение“ за книга с иронично-сатиричен поглед към света получи Еди Румян за „Последен шанс“.

Наградите на победителите връчиха Гергана Антонова и Спаска Георгиева – заместник-кметове на Община Берковица и Горан Атанасов – член на журито.

Книгите на участниците в конкурса ще обогатят фонда на градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица.

Община Берковица благодари на всички автори за участието и им пожелава професионални постижения и успешни бъдещи творчески проекти.